Badrumsrenovering inspiration

Planering och placering av badrumsinredning

Några smarta råd & tips

Våra förväntningar på hur ett modernt badrum ska se ut är höga. En bra badrumsrenovering börjar med att vi ritar upp rummet på rutat papper. Ur ett pappersark klipper vi nu ut alla inredningselement som vi har tänkt oss att ha där.Nu kan vi placera våra urklippta pappersbitar på olika sätt, pröva oss fram och på så sätt få hjälp att fatta det slutgiltiga beslutet. Vid planeringen får man inte glömma att lämna tillräckligt med utrymme runt tvättstället, badkaret, duschkabinen, toalettstolen och bidén – det är absolut nödvändigt för att utrymmet ska kunna användas på ett bekvämt sätt.

Fönster

Finns möjlighet, så är det bäst att lämna fri tillgång till fönstret. Placerar vi tvättställ under fönstret, kan vi inte hänga en spegel ovanför. Ställer vi ett badkar där, blir det svårare att öppna och tvätta fönstret.Dörrar”]Det kan vara avgörande för badrummets funktionalitet hur långt det är från dörren till hörnet. Är det 60 cm, kan man ställa en tvättmaskin där. Lite mer (minst 70 cm) behövs för att man ska kunna installera toalettstol av normal storlek mot väggen intill.

Dörar

Det kan vara avgörande för badrummets funktionalitet hur långt det är från dörren till hörnet. Är det 60 cm, kan man ställa en tvättmaskin där. Lite mer (minst 70 cm) behövs för att man ska kunna installera toalettstol av normal storlek mot väggen intill. Ska en duschkabin få plats i hörnan bredvid en dörr, behöver man minst 80 cm. Ibland kan det istället vara värt att flytta badrumsdörren för att underlätta placering av all inredning. En badrumsdörr ska alltid öppnas utåt. Det handlar inte bara om det praktiska utan även om säkerhet och att all viktig inredning får plats, även när badrummet inte är stort.

mönster

Genom att lägga kakel på längden kan vi få badrum att se bredare ut, kakel på höjden skapar extra takhöjd. Små kakelplattor eller kakel i olika färgnyanser gör att ett litet rum upplevs större.I ett litet badrum bör man undvika att lägga stora mönster eller använda material med mycket ytstruktur som får rummet att kännas mindre.

belysning

Allmänljus – tak- eller väggbelysning, ger ett mindre och ”plattare” badrum, alltså lägre i tak. Därför är det bra att satsa på fler ljuspunkter.
Tvättställ kräver en ordentlig belysning som ska placeras så att den inte bländar men samtidigt belyser ansiktet tillräckligt starkt.  Säkerheten kräver att all belysning man installerar i badrummet uppfyller speciella el-krav. Badrumsarmaturen måste därför klara fukt och väta.

speglar

En kombination av flera speglar kan göra att ett badrum upplevs bredare eller längre. Ett långsmalt badrum gör vi rymligare genom att sätta upp breda speglar på de längre parallella väggarna.
En bra tumregel är att placera det snyggaste inredningselementet mitt emot dörren så att det är det första som fångar blicken. Oftast är det tvättställ med spegel, men det kan också vara fristående badkar eller duschkar. Det ska helst inte vara toalettstol, bidé eller tvättmaskin.

Dusch

Bland det vanligaste dilemmat när man utformar ett badrum står mellan duschhörna eller badkar. Ett duschutrymme tar absolut minst plats och finns i många olika utföranden.
Duschutrymme brukar vara det vanligaste alternativet för det lilla badrummet medans badkar brukar stå högst på önskelistan om plats finns. Där går det faktiskt också att oftast få in ett badkar om man planerar lite grann och tittar på de alternativ som finns.

val av badkar

Det är viktigt att besluta om badkarets form och storlek. Både utseende och funktionaliteten är viktiga parametrar att ta hänsyn till. En viktig parameter är badkarets vattenkapacitet. Stora badkar är härliga att avnjuta ett bad i, men med det kommer också höga räkningar för vattenförbrukning och uppvärmning. Här kan vi emellertid guida dig rätt genom personlig rådgivning. Formen kan ibland vara vilseledande men vi hjälper dig att hitta rätt.

ovala

Ovala badkar är ett av de mest populära alternativen. Det är en form som har fungerat framgångsrikt i decennier och populariteten har inte avtagit. Ovala baljor är på modet och passar i alla rumstyper. Strömlinjeformade badkar passar för ett badrum av klassisk karaktär. Ovala badkar kan installeras fristående, mot en vägg eller som ett inbyggt badkar.

runda

Runda badkar är ganska sällsynta i badrum och lämpar sig bäst för det designade badrummet. Denna typ av badkar kräver utrymme och man bör noga tänka igenom vilken storlek och sort man ska använda sig av, då det blir en central del i inredningen.
Runda badkar är en perfekt kombination av klassisk och minimalistisk stil. Det är en idealisk lösning för som gillar långa och varma bad. Viktigt att överväga är också att runda badkar har en hög vattenkapacitet.
Därför blir varje bad förenat med betydande kostnader gentemot ett klassiskt badkar, eftersom den mängd vatten som behövs fyllas på är större.

rektangulära

Om man vill satsa på minimalism och modernitet är rektangulära badkar den perfekta lösningen. Mjuka geometriska linjer blir ett perfekt komplement till en avskalad inredning. Passar bra i badrum med begränsad yta, såväl som för det stora badrummet.

hörnbadkar

Ett hörnbadkar är lyxigt och har ofta större vattenmängd med plats för två personer. Hörnbadkar är mycket bekväma med formade sittplatser för maximal bekvämlighet.

inspiration – galleri

Här kan du se flera färdigrenoverade badrum.